Το καινοτόμο πρόγραμμα SynAir-G έρχεται να αντιμετωπίσει τη χαμηλή ποιότητα αέρα στα σχολεία!

4 Οκτώβριος 2023 0
SynAir-G-Promo-Video-1200x675.png

Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ (Άρθρο 24) “ένα υγιές περιβάλλον είναι δικαίωμα κάθε παιδιού”! H μελέτη SynAir-G, την οποία υλοποιεί η Μονάδα Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος Horizon Europe, επικεντρώνεται στο σχολικό περιβάλλον και σκοπεύει να εντοπίσει και να μετρήσει συνεργιστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων ρύπων που έχουν αντίκτυπο στην υγεία, από τους μηχανισμούς μέχρι την καθημερινή ζωή.

Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν πιλοτικά 6 σχολεία στην Αττική. Έως τώρα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης και το 5o Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, ενώ η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει σύντομα!

Το όραμα του SynAir-G είναι:

  • να μετρήσει την ρύπανση του αέρα των σχολικών τάξεων με την τοποθέτηση αισθητήρων τελευταίας τεχνολογίας που θα προσδιορίσουν με ακρίβεια τη σύνθεση του αέρα σε ιούς, αλλεργιογόνα, ρύπους και θα συσχετίσουν τις αλληλεπιδράσεις τους, με την υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας.
  • να ενημερώσει για τον αντίκτυπο που έχει η ποιότητα του αέρα στις σχολικές τάξεις στους μαθητές και να αναπτύξει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας καθαρότερων εσωτερικών χώρων στα σχολεία.
  • να αναπτύξει ενημερωμένες και προληπτικές ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα σχολεία και να διαδώσει την παραγόμενη γνώση και τις πιθανές λύσεις στις δημόσιες αρχές και την κοινωνία σε μορφές προσβάσιμες και εύχρηστες και
  • να μειώσει τον κίνδυνο νοσηρότητας για μαθητές με άσθμα και αλλεργίες.

Συμμετέχοντας στη μελέτη SynAir-G, τα σχολεία θα μας βοηθήσουν να διερευνήσουμε τον αντίκτυπο της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στην υγεία και την ευημερία των παιδιών δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη κληρονομιά για το μέλλον τους.

Δείτε το προωθητικό βίντεο του προγράμματος εδώ: https://youtu.be/9EkDzkjiJWo


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Logo_f

Τηλ για το ραντεβού σας: 213 200 9160
Καθημερινά 08:00 - 15:00

Παγκόσμια Εβδομάδα Αλλεργίας 2023

Μονάδα Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας 2021. All rights reserved.