Νεα

Οπτικοποίηση της αερογενούς ιικής μετάδοσης, μέσω σταγονιδίων ομιλίας

Τα σταγονίδια που παράγονται με την ομιλία έχουν ενοχοποιηθεί για τη μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτή την περίοδο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανόηση του μηχανισμού μετάδοσης του SARS-CoV-2.

 

Με την ομιλία λοιπόν παράγονται σταγονίδια διάφορου μεγέθους, τα οποία μπορεί να μεταφέρουν τον ιό. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια συνήθως πέφτουν γρήγορα στο έδαφος. Tα μικρότερα σταγονίδια μπορεί να αφυδατωθούν και να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα, όπου συμπεριφέρονται σαν αερόλυμα, επεκτείνοντας τη χωρική έκταση των μολυσματικών μορίων.

 

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα όπου οπτικοποιήθηκαν τα σταγονίδια που παράγονται με τον λόγο και η τροχιά τους, χρησιμοποιώντας τη σκέδαση της ακτινοβολίας laser. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ένας εθελοντής έλεγε τη φράση “stay healthy” (μείνε υγιής), παράγοντας πολυάριθμα σταγονίδια μεγέθους 20 με 500μm, που εξέπεμπαν ακτινοβολία, η ένταση της οποίας αντικατοπτρίζει το μέγεθος τους. Οι περισσότερες ακτινοβολίες (347) καταγράφηκαν όταν ο άνθρωπος μιλούσε δυνατά, ενώ οι λιγότερες όταν μιλούσε χαμηλόφωνα (227). Μάλιστα τα περισσότερα σταγονίδια παρήχθησαν κατά την εκφορά του ήχου “th” στη λέξη “healthy”. Η ίδια φράση επαναλήφθηκε τρεις φορές με παρόμοια αποτελέσματα. Όταν η ίδια φράση επαναλήφθηκε βάζοντας μπροστά στο στόμα μια ελαφρώς υγραμένη πετσέτα, ο αριθμός των ακτινοβολιών παρέμεινε σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα (μέσος όρος, 0.1 ακτινοβολία).

 

Συμπερασματικά, η μετάδοση μολυσματικών σταγονιδίων μέσω του λόγου είναι ολοφάνερη. Μάλιστα όσο πιο δυνατά μιλάμε, τόσο περισσότερα σταγονίδια μεταφέρονται. Η κάλυψη του στόματος με προστατευτικά μέσα είναι σημαντική για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου.

 

Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε το ενδιαφέρον πείραμα:

Laser Light-Scattering Experiment Showing Speech-Generated Droplets

 

Παραπομπή:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2007800