Νεα

Η πανδημία COVID-19 με επίκεντρο τα παιδιά

Καθώς εξαπλώνεται η πανδημία COVID-19, νέα δεδομένα συνεχώς προκύπτουν που αφορούν στα παιδιά, αλλά ακόμα δεν είναι επαρκή. Γενικά περίπου το 2% των προσβεβλημένων ατόμων είναι ηλικίας <19 ετών.

 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη από την Ισπανία που περιλαμβάνει 365 παιδιά με σημεία και συμπτώματα συμβατά με COVID-19 , τα οποία ελέγχθηκαν σε νοσοκομεία της Μαδρίτης από 2 έως 16 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ισπανικής Δημόσιας Υγείας.

 

Από αυτά, το 11% είχε θετικό τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού, με διάμεση ηλικία το 1 έτος (εύρος 0-15 ετών). Το 60% των παιδιών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ 9.7% (4 παιδιά) εκ των νοσηλευόμενων εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη. Μόνο ένα εξ αυτών διασωληνώθηκε. Το ένα είχε ιστορικό επαναλαμβανόμενων επεισοδίων συριγμού. Δεν κατεγράφη κανένας θάνατος.

 

Τα περισσότερα παιδιά παρουσίαζαν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή πυρετό χωρίς εμφανή εστία. Ακολούθησαν η πνευμονία, βρογχιολίτιδα, γαστρεντερίτιδα, έξαρση άσθματος. Στο 5% υπήρχε συν-λοίμωξη με γρίπη Β.

 

Σημείωση: Το υψηλό ποσοστό των παιδιών που χρειάστηκε νοσηλεία αποδίδεται στο γεγονός ότι το τεστ ανίχνευσης του ιού έγινε σε α. νοσηλευόμενα παιδιά με συμπτώματα συμβατά με COVID-19, β. με συννοσηρότητες ή γ. με κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών (οπότε ήταν εξαρχής μέτριες προς σοβαρές περιπτώσεις). Είναι σαφές ότι τα κριτήρια εισαγωγής στο νοσοκομείο διαφέρουν αναλόγως με το σύστημα υγείας της κάθε χώρας.

 

Συμπερασματικά, το ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σύνολο των ασθενών  που ελέγχθηκαν με συμπτώματα συμβατά με τη νόσο ήταν 11%. Σοβαρά συμβάματα μπορεί να παρουσιαστούν, παρόλα αυτά σε μικρό ποσοστό των παιδιατρικών ασθενών.

 

 

Παραπομπή:

JAMA Pediatr. doi:10.1001/jamapediatrics.2020.1346