Νεα

Διαχείριση ασθενών υπό ειδική ανοσοθεραπεία έναντι αλλεργιογόνων εν καιρώ πανδημίας

Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική ζωή, τις ιατρικές θεραπείες και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται ιατρικές πράξεις.

Η ειδική ανοσοθεραπεία έναντι αλλεργιογόνων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση νόσων όπως το αλλεργικό άσθμα ή η αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα.

Με τη θεραπεία αυτή αναπτύσσεται ανοσορρυθμιστική απόκριση μέσω των ειδικών για το αντιγόνο/αλλεργιογόνο Τ και Β λεμφοκυττάρων, των έμφυτων λεμφοειδών κυττάρων και των δραστικών κυττάρων, όπως τα ηωσινόφιλα, τα βασεόφιλα και τα λεμφοκύτταρα. Δεν επηρεάζει όμως το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος ούτε προκαλείται συστηματική ανοσοανεπάρκεια, καθώς η διαδικασία της απευαισθητοποίησης είναι ειδική για το αντιγόνο.

Για τα περισσότερα φάρμακα ανοσοθεραπείας που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, υπάρχει η σύσταση να διακόπτεται προσωρινά η χορήγησή τους επί οξείας λοίμωξης αναπνευστικού, μέχρι την ανάρρωση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της νόσου COVID-19.

 

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) σε συνεργασία με την ομάδα της ARIA (Η Αλλεργική Ρινίτιδα και η Επίδραση της στο Άσθμα) δημοσίευσαν τις ακόλουθες συστάσεις:

 

Συστάσεις για τους ασθενείς χωρίς λοίμωξη εν μέσω πανδημίας ή για ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο COVID-19

  1. Δε συστήνεται διακοπή της υποδόριας ανοσοθεραπείας. Ειδικά σε νόσο δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, όπως η αλλεργία σε υμενόπτερα, συστήνεται συνέχιση της θεραπείας ως έχει. Η πιθανότητα επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος μεταξύ των συνεδριών στη φάση συντήρησης ίσως φανεί χρήσιμη και πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση.
  2. Δε συστήνεται διακοπή της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας. Συστήνεται ο ασθενής να προμηθεύεται επαρκή ποσότητα φαρμάκου, ώστε να προβλεφθεί το ενδεχόμενο καραντίνας τουλάχιστον 14 ημερών.
  3. Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία δύναται να χορηγηθεί στο σπίτι. Η λήψη της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας στο σπίτι προσφέρει το πλεονέκτημα της αποφυγής της επαφής με άτομα που πιθανώς είναι μολυσμένα από τον ιό.
  4. Τόσο η υποδόρια όσο και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία δύναται να συνεχιστούν εν καιρώ πανδημίας, σε κάθε ασυμπτωματικό ασθενή χωρίς υποψία λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 και/ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σε κάθε ασθενή με αρνητικό τεστ ανίχνευσης του ιού (RT-PCR) ή σε κάθε ασθενή που έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα της καραντίνας ή με ανίχνευση IgG αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 χωρίς ανίχνευση IgM αντισωμάτων ειδικών για τον ιό.
  5. Απαιτείται ετοιμότητα της Αλλεργιολογικής Κλινικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακολουθήστε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ενημερώστε το προσωπικό αναλόγως.
  6. Οι τρέχουσες συστάσεις, λόγω των μη επαρκών δεδομένων, μπορεί να χρειαστούν αναθεώρηση με την ανάδειξη νεότερων δεδομένων για τη νόσο.

 

Συστάσεις σε επιβεβαιωμένα κρούσματα ή ασθενείς ύποπτους για προσβολή από τον ιό SARS-CoV-2

 

  1. Συστήνεται διακοπή της υποδόριας ανοσοθεραπείας.
  2. Συστήνεται διακοπή της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας.
  3. Τόσο η υποδόρια όσο και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία συστήνεται να διακοπούν σε ασθενείς συμπτωματικούς με έκθεση ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ή ασθενείς με θετικό τεστ ανίχνευσης του ιού (RT-PCR).

 

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που διενεργεί ανοσοθεραπεία πρέπει να είναι ενήμερο για τα εξής:

  • την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τους και παγκοσμίως
  • τους παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη
  • τα κλινικά σημεία και συμπτώματα της νόσου COVID-19
  • τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της εκάστοτε περιοχής ή χώρας
  • την απαραίτητη διαδικασία για την αναφορά και τη μεταφορά ασθενών με συμπτώματα ύποπτα για τη νόσο και των πιθανών/επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

 

Κατάλληλος ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός (γάντια, γυαλιά, στολή, μάσκα FFP2/FFP3) πρέπει να είναι διαθέσιμος για όλο το προσωπικό.

Στους χώρους εισόδου της Αλλεργιολογικής Μονάδας θα πρέπει να αναρτώνται  πινακίδες που θα περιγράφουν τα κύρια συμπτώματα της νόσου και θα ενημερώνουν τους ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης να μην εισέρχονται. Το προσωπικό οφείλει να υιοθετήσει μέτρα σωστής υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα). Εάν υπάρχει δυνατότητα προμηθεύστε με χειρουργική μάσκα τους ασθενείς με συμπτώματα αναπνευστικού (π.χ. βήχα).

 

Παραπομπή:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/all.14336