Νεα

Οδηγίες για τους ασθενείς με τροφική αλλεργία

Εν καιρώ πανδημίας COVID-19 συστήνεται η ακόλουθη ιεραρχία όσον αφορά τους ασθενείς με τροφική αλλεργία:

 

Αναβολή όλων των τροφικών προκλήσεων εκτός των ακόλουθων περιπτώσεων:

 

α) Συστήνεται εισαγωγή γάλακτος, σόγιας ή υδρολυμένης φόρμουλας υπό ιατρική παρακολούθηση σε βρέφος όπου κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή τους για διατροφικούς λόγους και δεν μπορούν να εισαχθούν στο σπίτι για λόγους ασφαλείας. Τέτοια παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν περιπτώσεις με FPIES σε γάλα ή σόγια ή EoE, σε προβληματισμό για την ανοχή υδρολυμένου γάλακτος σε βρέφος με αλλεργία σε γάλα. Οι στοιχειακές φόρμουλες θα μπορούσαν επίσης να χορηγηθούν εμπειρικά.

 

β) Όπου κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή μείζονων αλλεργιογόνων σε βρέφος που έχει γίνει λανθασμένα αποφυγή αυτών και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άμεση επανεισαγωγή υπό ιατρική παρακολούθηση.

 

γ) Εισαγωγή μείζονων αλλεργιογόνων σε  βρέφος που ακολουθεί αποφυγή αυτών και υπάρχει επείγουσα ανάγκη επανεισαγωγής, όπως είναι παιδί που τρέφεται με γαστροστομία, όπου απαιτείται αλλαγή από στοιχειακή σε άλλη τροφή.

 

ε) Έως ότου καταργηθούν τα μέτρα πανδημίας, οι ακόλουθες προκλήσεις θεωρείται ότι μπορούν να αναβληθούν (ή σε ορισμένες περιπτώσεις εξετάζεται η τηλε-ιατρική)

 

  • όλες οι προκλήσεις με ψημένο γάλα ή αυγό
  • πρώιμη εισαγωγή αλλεργιογόνου σε βρέφος μη υψηλού κινδύνου (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική)
  • εισαγωγή φυστικιού αράπικου ή καρπών όπου το παιδί είναι ευαισθητοποιημένο αλλά δεν τα έχει δοκιμάσει προηγουμένως και ο έλεγχος έγινε στα πλαίσια αλλεργίας σε άλλο ξηρό καρπό. Αυτό συνεπάγεται ότι οι προκλήσεις που γίνονται για να επιβεβαιώσουν την ανοχή λόγω πιθανής διασταυρούμενης αντιδραστικότητας μπορούν να αναβληθούν.
  • επανεισαγωγή μη μείζονων τροφών σε παιδιά που έγινε έλεγχος για τροφική αλλεργία λόγω εκζέματος, όπου έχει γίνει αποφυγή για περισσότερο από 2 χρόνια, ξεκινώντας από την βρεφική τους ηλικία. (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική)
  • επανεισαγωγή τροφών που αποφεύγονται λόγω ΕoE (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική)
  • προγραμματισμένη επανεισαγωγή τροφής για να διαπιστωθεί η απόκτηση ανοχής σε άμεσου τύπου τροφική αλλεργία ή FPIES.
  • εκτίμηση των παιδιών που παραπέπονται για διερεύνηση τροφικής αλλεργίας χωρίς ιστορικό αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης στο πλαίσιο της ατοπικής δερματίτιδας (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική).

 

Συνιστούμε να παρακαμφθεί η οδηγία για άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μετά τη χρήση της αδρεναλίνης εκτός εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν άμεσα μετά από μία δόση αδρεναλίνης.

 

Τα ακόλουθα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όσον αφορά τις τακτικές επισκέψεις:

 

α) να αναβληθούν οποιεσδήποτε επισκέψεις όπου ο ασθενής έχει εκτιμηθεί στους προηγούμενους 12-18 μήνες και δεν υπήρξε ιστορικό αντίδρασης ή υποψίας για νέα τροφική αλλεργία (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική).

 

β) αναβολή κάθε πρώτης επίσκεψης ασθενούς χωρίς υποψία άμεσου τύπου αλλεργίας στις 8 μείζονες τροφές συν ξηρούς καρπούς ή FPIES, οποιεσδήποτε τακτικές επισκέψεις EoE , θα μπορούσε να αναβληθεί η γαστρεντερολογική εκτίμηση για νέα ή προγραμματισμένη ενδοσκόπηση πιθανής EoE (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική)

 

γ) αναβολή οποιασδήποτε επίσκεψης με υποψία αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας. (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική)

 

δ) αναβολή επίσκεψης για δεύτερη γνώμη όπου ο ασθενής έχει ήδη εκτιμηθεί από άλλον αλλεργιολόγο ή επισκέψεις από άλλες περιοχές (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική)

 

ε) αναβολή εκτίμησης λόγω πρόσφατης έναρξης, μη επαναλαμβανόμενου επεισοδίου ιδιοπαθούς αναφυλαξίας. (σκεφτείτε την τηλε-ιατρική). Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ιδιοπαθούς αναφυλαξίας συστήνεται τηλε-ιατρική ή εκτίμηση με φυσική παρουσία.

 

4) αναβολή έναρξης και αύξησης κάθε τροφικής ανοσοθεραπείας. Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να παραμείνουν στην τρέχουσα δόση μέχρι νεοτέρας.

 

Εκ μέρους της Μονάδας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Β’ΠΠΚ