Νεα

Ενημέρωση για τους ασθενείς με άσθμα

Το άσθμα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο του ασθματικού ασθενούς να νοσήσει από τον ιό SARS-CoV-2 ή να παρουσιάσει αυξημένης βαρύτητας λοίμωξη από τον ιό δεν επαρκούν στην παρούσα χρονική στιγμή.  Υπάρχουν δεδομένα που υποδεικνύουν ότι το άσθμα μάλλον δεν αποτελεί  σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή προσβολή από τη νόσο COVID-19. Επίσης, προηγούμενοι πανδημικοί κοροναϊοί (SARS-CoV και MERS-CoV) δεν έχουν συσχετιστεί με έξαρση άσθματος. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι κορωναϊοί που κυκλοφορούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους έχουν συσχετιστεί με εξάρσεις άσθματος.

 

Είναι σημαντικό να έχετε καλό έλεγχο του άσθματος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συστηματική λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής που σας έχει υποδείξει ο θεράπων ιατρός σας, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα σοβαρής έξαρσης από μία ενδεχόμενη λοίμωξη. Ο επαρκής έλεγχος του άσθματος είναι σημαντικός ειδικά την περίοδο αυτή που ανθοφορούν οι γύρεις και οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση που θα οδηγήσει στο νοσοκομείο, σ’ ένα περιβάλλον που μπορεί να εκτεθείτε στον ιό. Προτιμάται η χρήση αεροθαλάμου και όχι νεφελοποιητή σε δομές υγείας, λόγω πιθανής μετάδοσης του ιού. Επισημαίνεται ότι η λήψη κορτικοστεροειδών συστηματικά είναι καλό να αποφεύγεται, λόγω πιθανής παράτασης της διάρκειας της νόσου. Αυτά μπορεί να χορηγηθούν επί ανάγκης σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

 

Συνεπώς, συστήνεται η συνέχιση της χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνετε. Επί παρόξυνσης, χορηγείτε την αγωγή επεισοδίου, ως αυτή έχει υποδειχθεί από το θεράποντα. Σε περίπτωση επεισοδίου με προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή) που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά τη θεραπεία στο σπίτι, αναζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

 

Οι ασθενείς με άσθμα που υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες (ανοσοθεραπεία, βιολογικούς παράγοντες) μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη γραμματεία μας για τον προγραμματισμό ραντεβού, σε ένα χώρο που τηρούνται όλοι οι κανόνες ατομικής προστασίας. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι θεραπείες αυτές επηρεάζουν την ανοσιακή απόκριση του ασθενούς έναντι του ιού.

 

Οι γονείς των παιδιών που παρακολουθούνται στη Μονάδα μας μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ 2132009160 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο allergiologiko@aglaiakyriakou.gr για οποιαδήποτε ενημέρωση από τους ειδικούς ιατρούς.

 

Για περαιτέρω γενικές οδηγίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site του ΕΟΔΥ:

 

https://eody.gov.gr/loimoxi-apo-to-neo-koronoio-covid-19-odigies-profylaxis-gia-to-koino/

 

Εκ μέρους της Μονάδας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Β’ΠΠΚ