Νεα

Οδηγίες για ασθενείς με αλλεργικές δερματικές παθήσεις

Γενικά, οι ασθενείς με κνίδωση, αγγειοοίδημα και ατοπική δερματίτιδα ανήκουν στην κατηγορία των μη-επειγόντων περιστατικών, που το προγραμματισμένο τους ραντεβού μπορεί να αναβληθεί ή να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή τηλε-ιατρικής. Επί εξανθήματος, η αποστολή φωτογραφιών στο θεράποντα ιατρό είναι χρήσιμη. Οι ασθενείς με γνωστό κληρονομικό αγγειοοίδημα που κάνουν επεισόδιο, συστήνεται να προσέρχονται στο κοντινότερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

 

Επί της πανδημίας COVID-19, οι εξής οδηγίες μπορεί να ακολουθηθούν από τους συναδέλφους όσον αφορά τους ασθενείς με δερματικό πρόβλημα:

 

1) Νέος ασθενής με σοβαρό δερματικό σύμπτωμα ή πιθανό αγγειοοίδημα (πιο συγκεκριμένα συμμετοχή από φάρυγγα/λάρυγγα, κοιλιά ή γεννητικό σύστημα) υποδεικνύει προτεραιότητα. Ίσως χρειαστεί εργαστηριακός έλεγχος για κληρονομικό αγγειοοίδημα.

 

2) Ασθενής με γνωστό κληρονομικό αγγειοοίδημα με καλό έλεγχο της νόσου (χωρίς κάποιο αξιόλογο επεισόδιο τους τελευταίους 6 μήνες) μπορεί να κατευθυνθεί από το θεράποντα ιατρό με οδηγίες εξ αποστάσεως.

 

3) Σε ασθενείς με αγγειοοίδημα ήπιας βαρύτητας, πρόσφατης έναρξης συστήνεται αναβολή της εκτίμησης (σκεφτείτε τηλε-ιατρική).

 

4) Η πρώτη επίσκεψη για εκτίμηση χρόνιας κνίδωσης μπορεί να αναβληθεί. Συστήνεται έναρξη αντιισταμινικής θεραπείας (πχ σετιριζίνη, λοραταδίνη) από τον θεράποντα ιατρό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Ο εργαστηριακός έλεγχος που απαιτείται, μπορεί να αναβληθεί σε ασθενείς με χρόνια αυθόρμητη κνίδωση. Για τον ασθενή με επίμονη παρά τη θεραπεία κνίδωση μπορεί να σκεφτούμε την τηλε-ιατρική, διαφορετικά επίσκεψη για περαιτέρω χειρισμούς (πχ έναρξη ομαλιζουμάμπης).

 

5) Επίσκεψη για εκτίμηση χρόνιας κνίδωσης μπορεί να αναβληθεί, ειδικά εάν είναι υπό έλεγχο τους τελευταίους 6 μήνες (αναπροσαρμογές στη δόση μπορεί να γίνουν τηλεφωνικά).

 

6) Όσον αφορά την πρώτη επίσκεψη για εκτίμηση ατοπικής δερματίτιδας, πρέπει να εκτιμηθεί η βαρύτητα της νόσου από τον παραπέμποντα ιατρό. Επίσκεψη για εκτίμηση ήπιας βαρύτητας ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να αναβληθεί και επί αναγκαιότητας να χρησιμοποιηθούν τοπικά κορτικοστεροειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα. Για τη μέτρια ατοπική δερματίτιδα, σκεφτείτε την τηλε-ιατρική. Σε σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, ειδικά σε βρέφος ή σε εκτεταμένη μορφή και ιστορικό λοίμωξης, η επίσκεψη στο ιατρείο κρίνεται σκόπιμη.

 

7) Σε ατοπική δερματίτιδα χωρίς ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε τροφή, αναβάλλεται το ραντεβού για διερεύνηση πιθανής τροφικής αλλεργίας.

 

8) Η έναρξη βιολογικού παράγοντα λόγω σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, εκτιμώντας τα υπέρ και τα κατά. Βέβαια είναι μια καλή επιλογή εάν δύναται να χορηγείται στο σπίτι, με κατ΄ οίκον επίσκεψη από νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες: https://education.aaaai.org/resources-for-a-i-clinicians/3-13Update

 

Εκ μέρους της Μονάδας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Β’ΠΠΚ