Νεα

Μάσκες προσώπου, αναπνευστικοί ασθενείς και COVID-19

Πολλές χώρες εξαιρούν τους αναπνευστικούς ασθενείς από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι οι εξαιρέσεις αυτές δε βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και, επιπλέον, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης των εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχουν από κάποια χρόνια αναπνευστική νόσο.

 

Εκτός από την υγιεινή των χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρήση μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ατομική και ομαδική προστασία, αποτρέποντας τη μετάδοση της νόσου στους ασθενείς και στους οικείους τους.

 

Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι καθοριστικός παράγοντας για τη μετάδοση του ιού. Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας προστατεύει και αυτόν που τη φορά, όχι μόνο τους γύρω του, μειώνοντας τον ενοφθαλμισμό και το φορτίο του ιού, με αποτέλεσμα την ηπιότερη ή και ασυμπτωματική λοίμωξη.

 

Σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και οι Η.Π.Α., ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Οι εξαιρέσεις αυτές δε βασίζονται σε ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα. Αντίθετα μπορεί να αποβούν επικίνδυνες, αναλογιζόμενοι ότι ασθενείς οι οποίοι, λόγω της αναπνευστικής τους πάθησης, δεν μπορούν να ανεχτούν τη χρήση μάσκας, έχουν εξ ορισμού υψηλότερο κίνδυνο για πιο βαριά νόσο COVID-19.

 

Αν και οι μάσκες αυξάνουν τις αναπνευστικές αντιστάσεις, ο βαθμός δυσφορίας («δεν μπορώ να αναπνεύσω με τη μάσκα») μπορεί να επιβαρύνεται από συναισθήματα όπως το άγχος και η κλειστοφοβία . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δηλώνει ότι οι μάσκες από υλικά που «αναπνέουν», όταν φοριούνται σωστά, δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

 

Η αποτελεσματικότητα της χρήσης της μάσκας στην αναχαίτιση της πανδημίας δεν εξαρτάται μόνο από την καθολική εφαρμογή του μέτρου, αλλά και από πληθώρα άλλων παραγόντων, όπως το είδος της μάσκας και η σωστή χρήση αυτής.

 

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για την απαλλαγή της χρήσης της μάσκας. Η ομάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων (Respiratory Effectiveness Group) δεν προτείνει την απαλλαγή των αναπνευστικών ασθενών από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας, παρά μόνο κατά την έξαρση της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση όμως, στον ασθενή δεν συστήνεται δημόσια μετακίνηση, οπότε δεν είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας.

 

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί τα μέτρα που εφαρμόζονται στην εκάστοτε χώρα που ζει προς αποφυγή νόσησης ή μετάδοσης της νόσου και να ενημερώνεται από το θεράποντα ιατρό του.

 

 

Παραπομπή

https://erj.ersjournals.com/content/early/2020/09/09/13993003.03325-2020