Τι είναι η διασταυρούμενη αντίδραση;

Σε μερικές ομάδες τροφών, ειδικότερα στα καρύδια και στα οστρακόδερμα, το αλλεργικό άτομο αντιδρά όχι μόνο σε μια τροφή αλλά και σε άλλες τροφές που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλλεργιογόνο υπάρχει το ίδιο ή παρόμοιο σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας τροφών και είναι γνωστό ως διασταυρούμενη αντίδραση. Εντούτοις, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί και στα φιστίκια και στα καρύδια, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές οικογένειες τροφών. Οι αλλεργίες αυτές ονομάζονται συμπτωματικές αλλεργίες επειδή δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η διασταυρούμενη αντίδραση δεν συνηθίζεται μέσα σε ζωικές ομάδες τροφών. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδίσιο γάλα συνήθως μπορούν να τρώνε μοσχάρι, και οι αλλεργικοί στα αβγά συνήθως δεν έχουν πρόβλημα με το κοτόπουλο.