Πως προκαλείται η τροφική αλλεργία;

Τα τροφικά αλλεργιογόνα – τα συστατικά των τροφών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις – είναι συνήθως πρωτεΐνες. Τα περισσότερα από τα αλλεργιογόνα αυτά μπορούν να προκαλούν αντιδράσεις ακόμα και όταν είναι μαγειρεμένα ή έχουν χωνευτεί στα έντερα καθώς τα αλλεργιογόνα αντέχουν στη θερμότητα (μαγείρεμα) και στην πέψη των ενζύμων του σάλιου του στόματος και του στομάχου. Έτσι καταφέρνουν να περάσουν ανέπαφα από το γαστρεντερικό, πηγαίνοντας να συναντήσουν τα ειδικά IgE αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά βρίσκονται κυρίως σε ειδικά κύτταρα, τα μαστοκύτταρα, και αναγνωρίζουν τα αλλεργιογόνα.
Όταν τα IgE αντισώματα συναντήσουν το τροφικό αλλεργιογόνο, το ενεργοποιούν και με τη σειρά του το μαστοκύτταρο απελευθερώνει αλλεργικούς μεσολαβητές- ουσίες που προκαλούν την αντίδραση. Τα μαστοκύτταρα βρίσκονται στους πνεύμονες, στο δέρμα, στη μύτη, στο γαστρεντερικό και από εκεί αναμένονται τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας. Τα IgE αντισώματα, δεν παράγονται τη στιγμή της αντίδρασης , αλλά προϋπάρχουν για αυτό και το άτομο χαρακτηρίζεται “ευαισθητοποιημένο”.