Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε τροφικές αλλεργίες;

1. Να αποφεύγετε την τροφή. Ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσετε την τροφική αλλεργία είναι να αποφεύγετε τις συγκεκριμένες τροφές που την προκαλούν.
2. Να ρωτάτε για τα συστατικά. Για να αποφεύγουν την κατανάλωση ενός «κρυφού» τροφικού αλλεργιογόνου όταν τρώτε εκτός σπιτιού, τα αλλεργικά άτομα πρέπει πάντα να ρωτούν για τα συστατικά των τροφών σε εστιατόρια ή σε άλλα σπίτια.
3. Να διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα. Τα άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να εξοικειώνονται με την τις ειδικές και τις επιστημονικές ονομασίες τους. Για παράδειγμα, το γάλα μπορεί να μην αναφέρεται ως συστατικό σε κάποια ετικέτα, η οποία αντί αυτού μπορεί να αναγράφει καζεΐνη (μια πρωτεΐνη του γάλακτος), νιτρική καζεϊνάτη ή milk solids. Τα τρόφιμα που περιέχουν σιτηρά δεν το αναγράφουν πάντα και μερικά σιτηρά αναφέρονται ως γλουτένη. Παρομοίως, το ασπράδι του αβγού συχνά αναγράφεται ως λευκωματίνη. Γίνονται προσπάθειες στη βελτίωση των ετικετών για την καλύτερη πληροφόρηση των αλλεργικών ατόμων.
4. Να είστε προετοιμασμένοι για επείγοντα περιστατικά. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις από την κατανάλωση τροφών μπορεί να απειλήσουν σοβαρά την ζωή. Όσοι έχουν βιώσει κάποια αναφυλακτική αντίδραση σε κάποια τροφή πρέπει να την αποφεύγουν αυστηρά. Μπορεί να χρειάζεται να έχουν πάντα μαζί μια ένεση επινεφρίνης και αντιισταμινικά για να αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις από τυχαία κατανάλωση κάποιας τροφής. Τα άτομα στο στενό περιβάλλον ενός ασθενούς, όπως οι σύζυγοι, οι συνεργάτες, οι δάσκαλοι ή οι νηπιαγωγοί πρέπει επίσης να γνωρίζουν τη χρήση της επινεφρίνης σε ενέσιμη μορφή. Όσοι είναι αλλεργικοί σε τροφές θα πρέπει να φέρουν κάποια ταυτότητα που να περιγράφει την αλλεργία τους. Αν εκδηλώσετε κάποια αναφυλακτική αντίδραση έπειτα από την κατανάλωση μιας τροφής, πρέπει κάποιος να σας οδηγήσει αμέσως στο νοσοκομείο, ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, φροντίστε να επισκέπτεστε συχνά έναν αλλεργιολόγο/ανοσολόγο.