Τι πρέπει να γνωρίζω για το Άσθμα που προκαλείται από τη σωματική άσκηση;

Μήπως όταν ασκείστε βήχετε, συρίζετε ή αισθάνεστε σφίξιμο στο στήθος; Μήπως αισθάνεστε μεγάλη εξάντληση ή δύσπνοια; Αν εκδηλώνετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να ανήκετε στα άτομα εκείνα που πάσχουν από άσθμα, το οποίο εκδηλώνεται με τη σωματική άσκηση (EIA).
Σύμφωνα με εκθέσεις, περίπου το 7% του πληθυσμού ή περίπου 18 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από άσθμα. Με την κοπιώδη άσκηση, τα περισσότερα από τα άτομα αυτά εκδηλώνουν συμπτώματα άσθματος. Επιπρόσθετα, πολλοί μη ασθματικοί ασθενείς – το 13% του πληθυσμού, το 40% των πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα και συχνά άτομα με οικογενειακό ιστορικό σε αλλεργίες – υποφέρουν από άσθμα, το οποίο εκδηλώνεται με τη σωματική άσκηση.
Συμπτώματα και αιτίες
Αν πάσχετε από άσθμα το οποίο εκδηλώνεται με την άσκηση, μπορεί να αισθανθείτε αναπνευστικές δυσκολίες σε διάστημα 5-20 λεπτών μετά την άσκηση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, δύσπνοια, βήχα και πόνο στο στήθος. Επίσης, παρατεταμένο λαχάνιασμα, το οποίο συνήθως εκδηλώνεται 5-10 λεπτά μετά από σύντομη άσκηση.
Οι αεραγωγοί ασθματικών ασθενών είναι άκρως ευαίσθητοι σε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία, ιδίως κατά την εισπνοή παγωμένου, ξηρότερου αέρα. Στη διάρκεια κοπιώδους σωματικής άσκησης, οι άνθρωποι τείνουν να ανασαίνουν από το στόμα επιτρέποντας στον παγωμένο ξηρό αέρα να φτάσει στους χαμηλότερους αεραγωγούς χωρίς να περάσει πρώτα από το ζεστό, υγραμένο αποτέλεσμα της μύτης. Με τη δια του στόματος αναπνοή – κάτι που συνηθίζεται σε άτομα με κρυώματα, παραρρινοκολπίτιδα ή αλλεργική ρινίτιδα – ο αέρας υγραίνεται σε μια σχετική υγρασία μόνον 60-70%, ενώ η αναπνοή από τη μύτη ζεσταίνει και υγραίνει τον αέρα σε υγρασία περίπου 80-90% πριν φτάσει στους πνεύμονες.
Εκτός από τη δια του στόματος αναπνοή, άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την ένταση του συριγμού με τη σωματική άσκηση είναι οι ρυπαντικές ουσίες, οι υψηλές συγκεντρώσεις της γύρης και οι λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού από ιούς.

Διάγνωση
Για να διαγνώσει με βεβαιότητα το ΕΙΑ ο γιατρός:
• Παίρνει το ιστορικό του ασθενούς
• Υποβάλλει τον ασθενή σε τεστ αναπνοής όταν είναι ξεκούραστος για να βεβαιωθεί ότι δεν πάσχει από χρόνιο άσθμα
• Συχνά μπορεί να τον υποβάλλει σε τεστ αναπνοής μετά την άσκηση.
Η μέτρηση μπορεί να γίνει σε κάποια ιατρική μονάδα ή «επιτόπου». Μέσα στο ιατρείο, ο ασθενής ασκείται από έξι έως οκτώ λεπτά χρησιμοποιώντας ένα τροχό ή κύκλο έτσι ώστε να διατηρήσει τους καρδιακούς ρυθμούς του στο 80-90% της μέγιστης τιμής ανάλογα με την ηλικία του. Ο ασθενής αναπνέει με ένα αναπνευστικό μηχάνημα που ονομάζεται σπειρόμετρο, το οποίο επεξεργάζεται την ικανότητα του ασθενούς να εκβάλλει, ή να εκπνέει τον αέρα. Το τεστ αυτό πραγματοποιείται πριν την άσκηση και σε διάφορα χρονικά διαστήματα από δυο έως 30 λεπτά μετά το τέλος της άσκησης. Μια μείωση της τάξεως του 12-15% στον όγκο του αέρα που αποβάλλεται (σε σύγκριση με την τιμή της έναρξης) από τον ασθενή σε ένα δευτερόλεπτο (αποκαλείται αναγκαστική τιμή εκπνοής ανά δευτερόλεπτο, ή FEV 1) δηλώνει πιθανό ΕΙΑ.

Επιτόπου, η ροή εκπνοής του αέρα μπορεί να υπολογιστεί πριν και μετά από έξι έως οκτώ λεπτά «ελεύθερου τρεξίματος» ή μετά τη συμμετοχή σε κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα που συνήθως προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα. Η ροή του αέρα μετριέται για 30 λεπτά μετά το τέλος της άσκησης. Παρ’ όλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φορητό σπειρόμετρο, οι γιατροί συνήθως συστήνουν ένα μικρό, σχετικά φθηνό peak flow meter(βρογχοδιασταλτικό;) για να διαπιστώσουν την χαρακτηριστική μείωση στη ροή του αέρα μετά την άσκηση. Στην περίπτωση αυτή, για να θεωρηθεί το τεστ θετικό στο ΕΙΑ απαιτείται μια μείωση της τάξεως του 15-20%.