Η ρινίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των βλεννογόνων της μύτης, είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση. Στο ιατρείο Αλλεργικής Ρινίτιδας της Μονάδας, οι αλλεργιολόγοι με ειδικές εξετάσεις θα αναζητήσουν τα αίτια/αλλεργιογόνα που προκαλούν τη φλεγμονή σε κάθε ασθενή και θα καταστρώσουν αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισής της. Η ρινίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα καθώς υπολογίζεται ότι επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η θεραπεία της ρινίτιδας επιβάλλεται να είναι αποτελεσματική καθώς μπορεί να αποτελέσει αιτία για άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όπως διαταραχές ύπνου, η εύκολη κόπωση και ευερεθιστότητα ή/και μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο. Επίσης, είναι σαφές ότι η ανεπαρκώς θεραπευόμενη αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αλλεργικού άσθματος.

Αλλεργική Ρινίτιδα
H ρινίτιδα διακρίνεται σε Αλλεργική και σε μη αλλεργική. Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα – αυτά είναι κοινές, αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον οι οποίες, όμως, στους αλλεργικούς οδηγούν στην αλλεργική φλεγμονή που προκαλεί συμπτώματα όπως η καταρροή, οι πταρμοί, ο κνησμός και η συμφόρηση. Όταν η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αλλεργιογόνα της υπαίθρου όπως η γύρη από τα δέντρα, τα ζιζάνια και τα αγριόχορτα, ονομάζεται εποχική αλλεργική ρινίτιδα (hay fever) και ακολουθεί την ανάλογη εποχή της γυρεοφορίας τους.

Όταν, αντίθετα, προκαλείται από κοινά αλλεργιογόνα που απαντώνται σε κλειστούς χώρους όπως τα επιθήλια των οικιακών ζώων, τα ακάρεα, οι ενδοοικιακοί μύκητες ή τα περιττώματα από κατσαρίδες, τότε ονομάζεται ολοετής αλλεργική ρινίτιδα.

Η μη αλλεργική ρινίτιδα συνήθως προσβάλλει ενήλικα άτομα και προκαλεί συμπτώματα καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, ιδίως ρινική συμφόρηση και κεφαλαλγίες. Αυτές οι αντιδράσεις διαφέρουν από την αλλεργική ρινίτιδα επειδή δεν οφείλονται σε υπεραντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ιατρείο ρινίτιδας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σε απόλυτη συνεργασία με την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Νοσοκομείου κάτι που είναι απαραίτητο για την σφαιρική, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ακόμη και των πιο δύσκολων ή πολύπλοκων περιστατικών.


Logo_f

Τηλ για το ραντεβού σας: 213 200 9160
Καθημερινά 08:00 - 15:00

Παγκόσμια Εβδομάδα Αλλεργίας 2023

Μονάδα Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας 2021. All rights reserved.