Στην τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια απλή και ακίνδυνη τροφή, μέσω των αλλεργικών αντισωμάτων που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες IgE. Η τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν αλλεργικό οικογενειακό ιστορικό και τα συμπτώματα ενδέχεται να εκδηλωθούν με την κατανάλωση έστω και μια μικρής ποσότητας τροφής.
Υπολογίζεται ότι περίπου δυο εκατομμύρια (το 8% των παιδιών) στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται από τροφικές αλλεργίες – το αντίστοιχο ποσοστό για τους ενήλικες υπολογίζεται στο 2%.Τα τροφικά αλλεργιογόνα – τα συστατικά των τροφών που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις – είναι συνήθως πρωτεΐνες. Τα πιο συνηθισμένα τροφικά αλλεργιογόνα, υπεύθυνα σχεδόν για το 90% όλων των αλλεργικών αντιδράσεων, είναι οι πρωτεΐνες στο γάλα αγελάδας, τα αβγά, τα φιστίκια, τα σιτηρά, τη σόγια, τα ψάρια, τα οστρακόδερμα και τα καρύδια.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατανάλωση τροφής στην οποία κάποιος είναι αλλεργικός μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, μια συστηματική αλλεργική αντίδραση που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή. Οι πρώτες ενδείξεις της αναφυλαξίας μπορεί να είναι αίσθημα ζέστης, κοκκίνισμα, κνησμός στο στόμα ή ένα ερυθρό κνησμώδες εξάνθημα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα ζάλης, δύσπνοια, κρίσεις φτερνίσματος, στομαχικούς ή εντερικούς σπασμούς, διάρροια και εμετό. Σε οξείες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να υποστούν πτώση πίεσης με αποτέλεσμα απώλεια των αισθήσεων (αναφυλακτικό shock). Χωρίς άμεση αντιμετώπιση η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας αντιστρέφονται μόνο με ενέσιμη αδρεναλίνη, και ακολουθεί χορήγηση αντιισταμινικών, κορτιζόνης άλλων μέσων πρώτων βοηθειών.
Στην Μονάδα μας, πραγματοποιούνται οι εξής διαδικασίες στα πλαίσια της τακτικής αλλεργιολογικής εκτίμησης:
Επίσης ακολουθούνται ειδικότερες προσεγγίσεις και πρωτόκολλα αντιμετώπισης των τροφικών αλλεργικών, όπως: