Στην τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια απλή και ακίνδυνη τροφή, μέσω των αλλεργικών αντισωμάτων που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες IgE. Η τροφική αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν αλλεργικό οικογενειακό ιστορικό και τα συμπτώματα ενδέχεται να εκδηλωθούν με την κατανάλωση έστω και μια μικρής ποσότητας τροφής.
It is estimated that about two million (8% of children) in the United States are affected by food allergies; the corresponding figure for adults is estimated at 2%.Food allergens - the components of foods that cause allergic reactions - are usually proteins. The most common food allergens, responsible for almost 90% of all allergic reactions, are the proteins in cow's milk, eggs, peanuts, cereals, soy, fish, shellfish and nuts.
In severe cases, eating food to which someone is allergic can cause anaphylaxis,, , a systemic allergic reaction that can even be life-threatening. The first signs of anaphylaxis may be a feeling of warmth, redness, itching in the mouth or a red itchy rash. Other symptoms may include feeling dizzy, shortness of breath, sneezing fits, stomach or intestinal spasms, diarrhea and vomiting. In acute cases, patients may experience a drop in blood pressure resulting in loss of consciousness (anaphylactic shock). Without immediate treatment, anaphylaxis can cause death. The symptoms of anaphylaxis can only be reversed only by adrenaline injection, followed by administration of antihistamines, cortisone and other first aid.
Στην Μονάδα μας, πραγματοποιούνται οι εξής διαδικασίες στα πλαίσια της τακτικής αλλεργιολογικής εκτίμησης:
Επίσης ακολουθούνται ειδικότερες προσεγγίσεις και πρωτόκολλα αντιμετώπισης των τροφικών αλλεργικών, όπως:
Η διαδικασίες SOTI πρακτικά είναι εξειδικευμένα πρωτόκολλα σταδιακής εισαγωγής αλλεργιογόνων σε ισχυρά αλλεργικούς ασθενείς με στόχο την επαγωγή ανοχής, την ασφάλεια έναντι τυχαίας έκθεσης σε μικροποσότητες αυτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού και της οικογένειας. Σε βάθος χρόνου (τυπική διάρκεια περίπου 3 μήνες) επιχειρείται η χορήγηση σταδιακά αυξανόμενης ποσότητας πρωτεΐνης γάλακτος αγελάδας κάτι που οδηγεί στην αντιμετώπιση της αλλεργίας στο γάλα. Στην Μονάδα, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται με μεγάλη αποτελεσματικότητα η διαδικασία SOTI σε παιδιά με επίμονη αλλεργία στο γάλα αγελάδος.
Ανάλογα με το γάλα αγελάδας, τελευταία έχουμε εισάγει στη Μονάδα πρόγραμμα SOTI για την επίμονη αλλεργία στο αυγό.
Στη Μονάδα εφαρμόζουμε μια πρωτοποριακή προσέγγιση αποτέλεσμα μελετών που διενεργήθηκαν από το προσωπίκό της Μονάδας: με ειδική διαδικασία γίνεται προσπάθεια σίτισης με είδη ψαριού που είναι γνωστό ότι περιέχουν μικρότερη ποσότητα της πρωτεΐνης που προκαλεί την αλλεργία. Η καταγραφή των αποτελεσμάτων δείχνει ότι τα ψάρια αυτά γίνονται ανεκτά από τους ασθενείς με αλλεργία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς μπορούν να ενσωματώσουν τα συγκεκριμένα είδη ψαριού στη δίαιτά τους και να μην στερούνται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα η μονάδας μας συμμετέχει σε πανευρωπαϊκή μελέτη για τη θεραπεία της αλλεργίας στο ψάρι με τον τίτλο FAST (Food Allergy Specific immunoTherapy) που βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής αξιολόγησης και αναμένεται να δώσει σύντομα αποτελέσματα που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ασθενών.