Food allergenicity is a global phenomenon with increased intensity especially in children population, that is of high interest for the food industry.
Το πρόγραμμα Food All, στο οποίο συμμετέχει ερευνητικά η Μονάδα μας, με κύριο Ερευνητή τον Καθηγητή Φυσικοχημείας και Μηχανικής Τροφίμων, Βάιο Θ. Καραθάνο από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στοχεύει στη μείωση της αλλεργιογονικότητας τροφίμων μέσω επεξεργασίας.
Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ανάγκη για ασφαλέστερα τρόφιμα για άτομα με τροφικές αλλεργίες, το Food All εξετάζει τις επιπτώσεις της διαδικασίας εξώθησης στην αλλεργιογονικότητα ξηρών καρπών, όπως φιστίκια και καρύδια, και αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για την αξιολόγηση και διαχείριση της αλλεργιογονικότητας σε διάφορα τρόφιμα. Μέσα από την καινοτόμο έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, το Food All φιλοδοξεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των αλλεργικών καταναλωτών και να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς τροφικής αλυσίδας.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU (Φορέας Υλοποίησης: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).