Ειδικά (υποαλλεργιογονικά) γάλατα

Τα ειδικά γάλατα για αλλεργίες στο γάλα αγελάδος είναι σκευάσματα από πρωτεΐνες γάλακτος που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται πέρα από την θεραπεία και για την πρόληψη των αλλεργιών.  Χάρις στην επεξεργασία στην οποία υποβάλλονται οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι «σπασμένες» σε μικρότερα κομμάτια με αποτέλεσμα την μειωμένη αλλεργιογονικότητα. Το πόσο μικρά είναι αυτά τα κομμάτια πρωτεϊνών ορίζει το πόσο υποαλλεργιογονικό είναι ένα γάλα. Υπάρχουν λοιπόν τρεις κατηγορίες ειδικών γαλάτων.

 

–   Γάλατα μερικής υδρόλυσης: Είναι αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα κομμάτια από την αρχική πρωτεΐνη. Πρόκειται, με εξαίρεση ένα, για σκευάσματα που προέρχονται από τον ορό γάλακτος και χρησιμοποιούνται κυρίως για πρόληψη των αλλεργιώνστα παιδιά που δεν θηλάζουν ή ακολουθούν μεικτή διατροφή και στα οποία ο ιατρός κρίνει ότι χρειάζεται παρέμβαση. Στα αλλεργικά βρέφη και παιδιά χρησιμοποιούνται μόνο μετά από διαγνωστικό έλεγχο(δερματικές δοκιμασίες και αιματολογικός έλεγχος) και εφόσον ο θεράπων το κρίνει χορηγούνται με διαδικασία πρόκλησης (σταδιακή χορήγηση αυξανόμενης ποσότητας σε προστατευμένο περιβάλλον).

 

 

–   Γάλατα εκτενούς υδρόλυσης: Πρόκειται για γάλατα με μικρά κομμάτια από τις πρωτεΐνες, πολύ μικρότερα σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς και ελεύθερα αμινοξέα. Υπάρχουν σκευάσματα που βασίζονται σε ορό γάλακτος και άλλα σε καζεΐνες. Είναι εξαιρετικά ασφαλή για την μεγάλη πλειοψηφία των βρεφών και παιδιών με αλλεργία στο γάλα αγελάδος και η χορήγησή τους συνήθως οδηγεί στην ύφεση των συμπτωμάτων. Είναι λοιπόν τα γάλατα επιλογής σε περίπτωση υποψίας αλλεργίας στο γάλα αγελάδος.

 

 

–   Στοιχειακά σκευάσματα: Συχνάονομάζονται και στοιχειακά γάλατα, αν και δεν είναι ουσιαστικά γάλα παρά μόνο ελεύθερα αμινοξέα χωρίς καθόλου κομμάτια από πρωτεΐνες. Είναι φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται σε βρέφη και παιδιά με μεγάλη ευαισθησία στο γάλα αγελάδος, είτε γιατί η κλινική τους εικόνα είναι πολύ έντονη είτε γιατί δεν έχουν ανεχθεί τα γάλατα εκτενούς υδρόλυσης.

Όλα τα παραπάνω σκευάσματα περιέχουν και άλλες διάφορες ουσίες (π.χ. μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.α.) κατάλληλα για τις διατροφικές ανάγκες της κάθε ηλικίας όπως κάθε άλλο γάλα.

 

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Επιστημονική Συνεργάτης Αλλεργιολογικής Μονάδας