Νεα

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ

O Καθηγητής του ΕΚΠΑ κος Νίκος Παπαδόπουλος, βραβεύθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας με το βραβείο Charles Blackley Award 2019.

Σχετικά με το βραβείο:

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, τιμά διακεκριμένους ερευνητές και κλινικούς που έχουν συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση καινοτόμων στρατηγικών διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των αλλεργικών νοσημάτων, στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας τους και την ενίσχυση της ιατρικής ειδικότητας της Αλλεργιολογίας.

Το 1873, ο Charles Blackley ερμήνευσε το μηχανισμό της αλλεργικής ρινίτιδας και αφιέρωσε την καριέρα του στην εκπαίδευση και την ενημέρωση σχετικά με τα αλλεργικά νοσήματα.

Σχετικά με τον βραβευθέντα:

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής Αλλεργιολογίας – Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υπεύθυνος της Μονάδας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού». Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας, είναι Πρόεδρος του Respiratory Effectiveness Group, και μέλος ΔΣ διεθνών οργανισμών όπως η ARIA, GA2LEN, ResViNET.

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση του μικροβιώματος με την αλλεργία και το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς με πολλαπλές διεθνείς βραβεύσεις. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 360 άρθρα με 30000 αναφορές (h-index 72).

Συνέβαλε στη δημιουργία ομάδας Αλλεργίας και Άσθματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη δημιουργία ειδικού Κεφαλαίου για τα Αλλεργικά Νοσήματα στην 11 Διεθνή Κατάταξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ICD-11), υποστήριξε τη διεθνή αναγνώριση της ειδικότητας της Αλλεργιολογίας, συνέταξε το Μανιφέστο του EAACI για την ανοσοθεραπεία και ηγήθηκε στην ανάπτυξη διεθνών οδηγιών για το παιδικό άσθμα.

https://www.eaaci.org/activities/grants-a-awards/awardees.html