Νεα

Μπορεί η νέα τεχνολογία να προκαλέσει έκζεμα;

Αναφέρεται ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνεται για την αύξηση της συχνότητας των αλλεργιών και τα παρακάτω περιστατικά αποτελούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιβεβαίωση αυτής της άποψης.

Αγόρι 11 ετών με ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας που βρισκόταν υπό ικανοποιητικό έλεγχο και αντιμετωπιζόταν στις εξάρσεις αποτελεσματικά με ενυδατικές ή/και κορτιζονούχες κρέμες, ξαφνικά εμφάνισε εξάνθημα σε όλο το σώμα που δεν υποχωρούσε. Στο αγόρι αυτό έγιναν επιδερμιδικές δοκιμασίες (patch test) στα συνήθη αλλεργιογόνα που προκαλούν δερματίτιδα εξ’ επαφής και αυτά ήταν θετικά για το νικέλιο. Ψάχνοντας τις συνήθειές του βρέθηκε ότι το αγόρι έπαιζε στον ελεύθερο χρόνο του το τελευταίο διάστημα με ένα καινούριο tablet. Όταν αυτό καλύφθηκε με μία “έξυπνη θήκη” σταδιακά το εξάνθημα, που τον ταλαιπωρούσε τόσους μήνες, υποχώρησε.

Αντίστοιχο περιστατικό αναφέρθηκε σε άλλο 11χρονο αγόρι με εξάνθημα που εμφανίσθηκε ένα μήνα αφ’ότου του έκαναν δώρο για τα Χριστούγεννα ένα laptop. Και σε αυτόν τα patch test ήταν θετικά για το νικέλιο αποδεικνύοντας το ρόλο της συσκευής στην εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στη διεθνή βιβλιογραφία από το 2000 έως το 2012 περιγράφονται επτά παιδιά με αλλεργική δερματίτιδα μετά από χρήση κινητού τηλεφώνου (λόγω ευαισθητοποίησης σε νικέλιο και σε άλλα μέταλλα όπως το κοβάλτιο και το χρώμιο).

Η συχνότητα της αλλεργικής δερματίτιδας εξ’ επαφής στα παιδιά είναι ουσιαστικά άγνωστη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια. Σε αυτήν την κατεύθυνση, στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός έγινε αναδρομική μελέτη σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (1980-1993 και 1994-2007). Την 1η περίοδο 47,8% των παιδιών είχαν θετικά test με 16,3% να έχει ευαισθητοποίηση σε νικέλιο, ενώ στη 2η περίοδο η συχνότητα των θετικών test ήταν 60% και το ποσοστό της ευαισθητοποίησης στο νικέλιο αυξήθηκε σε 21,56%.

Με δεδομένο ότι η χρήση κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών γίνεται από παιδιά όλο και μικρότερης ηλικίας η συχνότητα αλλεργικής δερματίτιδας εξ’επαφής έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Η αποφυγή είναι η μόνη θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις. Πόσο εύκολο όμως είναι σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο να στερήσεις από τα παιδιά την πρόσβαση στην τεχνολογία; Είναι απαραίτητο, λοιπόν, η έκθεση σε αυτές τις συσκευές (ειδικά σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα) να γίνεται με φειδώ και με λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως θηκών κάλυψης. Επίσης, αναγκαίο είναι οι εταιρίες κατασκευής τους να λάβουν αυτά τα διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία υπ’όψιν και να αντικαταστήσουν τα μέταλλα που χρησιμοποιούν με άλλα λιγότερο επιβλαβή, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.