Νεα

Καταιγίδες: μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα!

Πολλές φορές κατηγορούμε τον καιρό για την υγεία μας. Όταν πρόκειται όμως για το άσθμα, οι ασθενείς έχουν πολύ σημαντικό λόγο να το κάνουν όταν προκύπτει καταιγίδα!

Σύμφωνα με τον Dr.Clifford Bassett, ιδρυτή και ιατρικό διευθυντή στο Allergy and Asthma Care της Νέας Υόρκης «γνωρίζουμε ότι υπάρχει το “άσθμα της καταιγίδας”. Είτε κατά τη διάρκεια, είτε αμέσως μετά, σπόρια μυκήτων και γύρη αγρωστωδών ή άλλων φυτών αποδομείται. Η εισπνοή αυτών των «σπασμένων» αλλεργιογόνων μπορεί να προκαλέσει ασθματικά συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, περιγράφεται ακριβώς μετά από μια καταιγίδα έξαρση ασθματικών συμπτωμάτων».


Ως γενικός κανόνας, σε θερμότερες και με εντονότερο άνεμο ημέρες παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα – το αντίθετο συμβαίνει σε βροχερές ή με χαμηλούς ανέμους ημέρες. Επιπλέον, η βροχή μπορεί κατά κάποιο τρόπο να «καθαρίζει» την ατμόσφαιρα και να απομακρύνει τη γύρη από το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο κατά τη διάρκεια καταιγίδων.


Σύμφωνα με το Asthma, Allergy and Immunology Institute (AAII) του Michigan «η ροή του ανέμου κατά τη διάρκεια καταιγίδων αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι που προκαλούν έξαρση άσθματος και όχι η γενική ηλεκτρική δραστηριότητα, οι κεραυνοί ή η βροχή». Φαίνεται ότι τα καθοδικά ρεύματα ψυχρού αέρα που προκύπτουν σε μια καταιγίδα έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση/συμπύκνωση αλλεργιογονικών σωματιδίων, όπως σπόρια μυκήτων ή γύρη, ψηλά στην ατμόσφαιρα (σύννεφα) και την ακόλουθη αποδόμηση και επιστροφή τους χαμηλότερα στη γη με τη βροχή. Η συμπύκνωση αυτή «μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθματικές κρίσεις σε αλλεργικούς ασθενείς» λέει το ΑΑΙΙ.


Αν παρατηρείτε αύξηση των ασθματικών σας συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια καταιγίδων, συνίσταται η αποχή από εξω-οικιακή δραστηριότητα για 24 ώρες μετά την καταιγίδα και αναζήτηση ιατρικής αντιμετώπισης αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά.