Νεα

Δερματίτιδα από σπάργανα. Είναι αλλεργία;

Παράτριμμα, δερματίτιδα εκ σπαργάνων, σύγκαμα είναι διαφορετικά ονόματα για την ίδια κατάσταση που ταλαιπωρεί βρέφη (και μαμάδες), τη συχνότερη ερεθιστική δερματίτιδα εξ’ επαφής σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Ποια είναι η κλινική εικόνα της δερματίτιδας εκ σπαργάνων; Ερυθρότητα τοπικά στην περιοχή, διάβρωση, μικρά κόκκινα σπυράκια μέχρι και ελκωτικές βλάβες (ανοικτές πληγές). Σε αρκετές περιπτώσεις η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή ευνοούν την αύξηση μικροοργανισμών όπως μυκήτων (κάντιτα) και σταφυλόκοκκου.
Είναι η ίδια η πάνα που δημιουργεί τη δερματίτιδα; Όχι. Η υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, των μηρών, των πτυχών, των γλουτών “μαλακώνει” την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας, καθιστώντας την ευαίσθητη. Τα ούρα και τα κόπρανα, σε αυτήν την ευαίσθητη επιδερμίδα, δρουν ερεθιστικά λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν, επιδεινώνοντας και άλλο την κατάσταση. Στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, ο ερεθισμός είναι ακόμη εντονότερος, αφού επιπλέον υπάρχει πρόβλημα στη φυσιολογική δομή και λειτουργία του δερματικού φραγμού – για αυτό είναι αυξημένη η συχνότητα παρατρίμματος σε αυτά τα βρέφη.
Δείχνει αλλεργία σε κάποια τροφή η εμφάνιση παρατρίμματος; Όχι, αλλά παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυτής της δερματίτιδας λόγω διαφορετικού pH και ενζύμων σε ούρα και κόπρανα. Επίσης, η εισαγωγή στερεών στα βρέφη έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συχνότητα συγκάματος γιατί αλλάζει η σύσταση ούρων και κοπράνων – αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να καθυστερήσει! Τέλος, σε βρέφη με διάρροια ή κατά τη λήψη αντιβίωσης η εικόνα μπορεί να είναι εντονότερη.
Ποια είναι η αντιμετώπιση της δερματίτιδας εκ σπαργάνων; Πρωτίστως, σημαντικότατο ρόλο παίζει η πρόληψη με πάνες που δεν είναι σφικτές και αλλάζονται συχνά. Τα βρέφη καθαρίζονται ιδανικά με νερό, και όχι με μωρομάντηλα, και η περιοχή στεγνώνει καλά πριν μπει ενυδατική κρέμα και κλείσει η πάνα. Αλοιφές με βάση το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της ήπιας δερματίτιδας. Αν το εξάνθημα είναι εντονότερο από έναν απλό ερεθισμό χρειάζεται εκτίμηση από ιατρό για να διευκρινιστεί αν συνυπάρχει μυκητίαση ή μικροβιακή επιμόλυνση, οπότε και απαιτείται διαφορετική εξατομικευμένη θεραπεία.