Η διαδικασία SOTI (Specific Oral Tolerance Induction) στο γάλα αγελάδος

Η διαδικασία SOTI πρόκειται πρακτικά για εξειδικευμένα πρωτόκολλα σταδιακής εισαγωγής αλλεργιογόνων σε ισχυρά αλλεργικούς ασθενείς, με στόχο την επαγωγή ανοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού και της οικογένειας. Χάρη στον απλό τρόπο εφαρμογής, η από του στόματος επαγωγή ειδικής γαστρεντερικής ανοχής (SOTI – Specific Oral Tolerance Induction) είναι αυτή που κερδίζει καθημερινά έδαφος στην κατάκτηση της ειδικής θεραπείας και φαίνεται πώς θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία της τροφικής αλλεργίας στο μέλλον.

Η ειδική γαστρεντερική ανοχή στο γάλα, αλλά και σε άλλες τροφές, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση σταδιακά αυξανόμενης ποσότητας πρωτεΐνης Γάλακτος Αγελάδας. Υπόσχεται την αιτιολογική αντιμετώπιση της αλλεργίας στο γάλα, βελτιώνοντας σημαντικά τόσο την ποιότητα ζωής της οικογένειας όσο και την ασφάλεια της τυχαίας έκθεσης σε μικροποσότητες γάλακτος.

Στην Αλλεργιολογική Μονάδα της Β’Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιοείται η διαδικασία SOTI σε παιδιά με επίμονη αλλεργία στο γάλα αγελάδος με μεγάλη αποτελεσματικότητα.