Ποια είναι τα έντομα που τσιμπούν;

Για να αποφεύγετε τα έντομα που τσιμπούν είναι σημαντικό να μάθετε πώς μοιάζουν και που ζουν. Τα είδη των εντόμων που προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις με το τσίμπημά τους είναι πέντε: οι σφήκες Yellow jackets, οι μέλισσες, οι σφήκες paper wasps, οι αγριομέλισσες και τα κόκκινα μυρμήγκια τα οποία στη χώρα μας δεν αποτελούν πρόβλημα.

Untitled

Όσον αφορά στα έντομα που τσιμπούν:

Οι σφήκες yellow jackets είναι κίτρινες με μαύρα στίγματα και απαντώνται σε διάφορα κλίματα. Οι φωλιές τους εντοπίζονται κάτω από το έδαφος, αλλά μερικές φορές απαντώνται στους τοίχους σπιτιών με ξύλινο σκελετό, σε ρωγμές τοιχοποιίας ή σε σωρούς από ξύλα.

Untitled

Οι μέλισσες έχουν στρογγυλό, «χνουδωτό» σώμα με σκούρο χρώμα και κίτρινα στίγματα. Όταν τσιμπούν, οι μέλισσες αφήνουν συνήθως το αγκαθωτό κεντρί τους στο σώμα του θύματος. Συνεπεία τούτου, η μέλισσα πεθαίνει. Οι μέλισσες δεν είναι επιθετικές και θα τσιμπήσουν μόνο όταν προκληθούν.

Untitled

Οι αφήκες paper wasps είναι μαύρες, καφέ ή κόκκινες με λεπτά μακριά σώματα και με κίτρινα στίγματα. Οι φωλιές τους συνήθως εντοπίζονται κάτω από μαρκίζες, πίσω από παντζούρια, σε θάμνους ή σε σωρούς από ξύλα.

Untitled

Οι αγριομέλισσες είναι μαύρες ή καφέ με άσπρα, πορτοκαλί ή κίτρινα στίγματα και συνήθως είναι μεγαλύτερες από τις yellow jackets. Συνήθως οι φωλιές των αγριομελισσών βρίσκονται ψηλά πάνω από το έδαφος σε κλαδιά δέντρων, σε θαμνώνες, σε αετώματα ή σε κουφάλες δέντρων.

Untitled

Τα κόκκινα μυρμήγκια, είναι έντομα με κοκκινωπό προς το μαύρο χρώμα, τα οποία τσιμπούν και μοιάζουν με τις μέλισσες και τις σφήκες. Φτιάχνουν τις φωλιές τους σε αρκετό ύψος (18 εκατοστά) πάνω στο έδαφος, εκεί που υπάρχει κατάλληλο χώμα. Τα κόκκινα μυρμήγκια μπορεί να επιτεθούν χωρίς καμία προειδοποίηση: αφού αρπάξει γερά το δέρμα του θύματός του με το σαγόνι του, το κόκκινο μυρμήγκι κυρτώνει την πλάτη του καθώς χώνει το πίσω κεντρί του μέσα στο δέρμα. Κατόπιν περιστρέφει το κεφάλι του και μπορεί να καταφέρει πολλαπλά τσιμπήματα σε ένα κυκλικό πρότυπο. Το δηλητήριο του κόκκινου μυρμηγκιού συχνά προκαλεί μια αίσθηση άμεσου καψίματος.