Απειλούν τη ζωή τα τσιμπήματα των εντόμων;

Κάθε χρόνο πολλοί Έλληνες δέχονται τσιμπήματα από έντομα. Για τους περισσότερους, τα τσιμπήματα αυτά σημαίνουν πόνο και μια δυσφορία που συνήθως διαρκεί μόλις μερικές ώρες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοκκινίλα, πρήξιμο και κνησμό στο σημείο του τσιμπήματος.
Εντούτοις πολλοί είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα εντόμων. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά υπερβολικά στο δηλητήριο που εκκρίνει κάποιο έντομο. Έπειτα από το πρώτο τσίμπημα, το σώμα του αλλεργικού ατόμου παράγει μια αλλεργική ουσία που ονομάζεται αντίσωμα Immunoglobulin E (IgE), η οποία αντιδρά στο δηλητήριο του εντόμου. Αν κάποιος τσιμπηθεί ξανά από ένα έντομο του ίδιου ή παρόμοιου είδους, το δηλητήριο του εντόμου αλληλεπιδρά με το αντίσωμα IgE που έχει παραχθεί ως αντίδραση στο προηγούμενο τσίμπημα. Αυτό πυροδοτεί την απελευθέρωση της ισταμίνης και άλλων χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα.

Για ένα μικρό αριθμό ανθρώπων που εκδηλώνουν σοβαρή αλλεργία στα δηλητήρια, τα τσιμπήματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αφορούν πολλά όργανα του σώματος και μπορεί να έχουν ραγδαία εξέλιξη. Η αντίδραση αυτή ονομάζεται αναφυλαξία και τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κνησμό και εξανθήματα σε μεγάλες περιοχές του σώματος, πρήξιμο στο λαιμό ή στη γλώσσα, αναπνευστική δυσκολία, ζάλη, συσπάσεις του στομάχου, ναυτία ή διάρροια. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοκ και απώλεια των αισθήσεων. Η αναφυλαξία χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία. Αν εσείς ή κάποιος άλλος εκδηλώσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα έπειτα από το τσίμπημα κάποιου εντόμου, χρειάζεται άμεση και κατεπείγουσα ιατρική περίθαλψη. Μετά τη θεραπεία των συμπτωμάτων σας στην αίθουσα της εντατικής θεραπείας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον αλλεργιολόγο για να πληροφορηθείτε σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές.