Τι πρέπει να γνωρίζω για το Άσθμα και την εγκυμοσύνη;

Η λήψη φαρμάκων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στις μέλλουσες μητέρες. Εντούτοις, όταν μια έγκυος γυναίκα υποφέρει από άσθμα, τα συμπτώματά της πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατάλληλο τρόπο για την ενίσχυση της υγεία της και της υγείας του μωρού. Το ανεξέλεγκτο άσθμα μπορεί να απειλήσει την μητρική ευεξία, καθώς και την ανάπτυξη και την επιβίωση του εμβρύου. Οι στόχοι της αντιμετώπισης του άσθματος και ηθεραπεία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ίδιοι με των άλλων ασθενών – προκειμένου να προληφθούν η εισαγωγή σε νοσοκομείο και σε μονάδες έκτακτων περιστατικών, η απώλεια της εργασίας και η χρόνια αναπηρία.

Οι έγκυες γυναίκες, όπως και πολλά άλλα άτομα που υποφέρουν από άσθμα, πρέπει να αποφεύγουν τις αιτίες που το προκαλούν, όπως τα διάφορα αλλεργιογόνα (επιθήλια των ζώων και ακάρεα της σκόνης μέσα στο σπίτι) και ουσίες που προκαλούν ερεθισμό όπως ο καπνός του τσιγάρου. Μόλις ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος, επισκεφτείτε αμέσως τον αλλεργιολόγο/ανοσολόγο για να συζητήσετε μαζί του τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσετε το άσθμα σας και την προτιμώμενη φαρμακευτική αγωγή σας. Θα σας συστήσει αποτελεσματικά αντιαλλεργικά και αντιασθματικά φάρμακα, που είναι απαραίτητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί σας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να είναι βέβαιος ότι η αγωγή σας είναι αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες.
Αν είστε έγκυος και υποφέρετε από άσθμα, μπορεί να έχετε απορίες σχετικά με την καλύτερη αντιμετώπιση τόσο των δικών σας συμπτωμάτων άσθματος όσο και του μωρού σας. Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις για να σας βοηθήσουν.

Παρακάτω ακολουθούν ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη και το άσθμα, ώστε να λυθούν απορίες σχετικά με το θέμα:

Οι γυναίκες με άσθμα μπορούν να έχουν μια ασφαλή εγκυμοσύνη;
Σύμφωνα με μελέτες, το μητρικό άσθμα που αντιμετωπίζεται σωστά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στη μητέρα ή στο βρέφος. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση του άσθματος, μπορείτε να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. Αντιστρόφως, υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο χαμηλό σωματικό βάρος του νεογέννητου και στο ανεξέλεγκτο άσθμα. Επομένως, ο έλεγχος των συμπτωμάτων του άσθματος ωφελεί κι εσάς και το μωρό σας.
Γιατί το ανεξέλεγκτο άσθμα επηρεάζει το έμβρυο;
Το ανεξέλεγκτο άσθμα προκαλεί αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου στο αίμα της μητέρας. Εφόσον το έμβρυο παίρνει οξυγόνο από το αίμα της μητέρας, η αύξηση του οξυγόνου στο αίμα της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του οξυγόνου στο αίμα του εμβρύου. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ελαττωματική ανάπτυξη του εμβρύου και κίνδυνο για τη ζωή του, καθώς το βρέφος απαιτεί σταθερή οξυγόνωση για να μεγαλώσει φυσιολογικά.

Πώς τα φάρμακα για το άσθμα επηρεάζουν το έμβρυο;
Μελέτες και παρατηρήσεις σε εκατοντάδες εγκύους με άσθμα έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα εισπνεόμενα αντιασθματικά φάρμακα είναι κατάλληλα για εγκύους ασθενείς. Οι κίνδυνοι εκδήλωσης ανεξέλεγκτου άσθματος φαίνεται να είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπισή τους. Εντούτοις, τα φάρμακα δια της κατάποσης (χάπια) θα πρέπει να αποφεύγονται εκτός και αν είναι αναγκαία για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Τι συνέπειες έχει η εγκυμοσύνη για το άσθμα;
Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα του άσθματος. Μια μελέτη έδειξε ότι τα συμπτώματα του άσθματος επιδεινώθηκαν στο 35% των εγκύων γυναικών, βελτιώθηκαν στο 28% και παρέμειναν σταθερά στο 33%. Οι αλλαγές αυτές στη σοβαρότητα είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να διατηρήσετε στενή επαφή με τον αλλεργιολόγο/ανοσολόγο σας έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθεί την κατάστασή σας και να αλλάζει τη φαρμακευτική αγωγή ή τη δοσολογία της εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Σε ποια φάση της εγκυμοσύνης θα αλλάξει το άσθμα;
Προς το τέλος του δευτέρου και τις αρχές του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το άσθμα έχει την τάση να επιδεινώνεται στη διάρκεια. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν λιγότερο έντονα συμπτώματα στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Το οξύ άσθμα στη διάρκεια του τοκετού είναι πάρα πολύ σπάνιο σε γυναίκες, το άσθμα των οποίων έχει ελεγχθεί επαρκώς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Γιατί σε μερικές γυναίκες το άσθμα βελτιώνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι ακριβείς λόγοι είναι άγνωστοι. Η αύξηση του επιπέδου της κορτιζόνης στο σώμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για αυτή τη βελτίωση.
Γιατί σε μερικές γυναίκες το άσθμα επιδεινώνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Και πάλι, οι ακριβείς λόγοι είναι άγνωστοι. Επειδή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το στομάχι συμπιέζεται, μερικές γυναίκες μπορεί να βιώσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια πάθηση που προκαλεί καούρες και άλλα συμπτώματα. Η παλινδρόμηση αυτή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος. Άλλες παθήσεις, όπως λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων και αυξημένο στρες επίσης ενδέχεται να επιδεινώσουν το άσθμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Μπορώ να συνεχίζω τις «αλλεργικές ενέσεις» στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι αλλεργικές ενέσεις δεν έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη, επομένως μπορεί να συνεχιστούν. Όπως πάντα, ο αλλεργιολόγος/ανοσολόγος σας θα παρακολουθήσει τη δοσολογία σας για να μειώσει τον κίνδυνο κάποιας αλλεργικής αντίδρασης στις ενέσεις. Οι αντιδράσεις αυτές είναι σπάνιες αλλά παρ’ όλα αυτά μια τέτοια αντίδραση θα μπορούσε να βλάψει το έμβρυο. Επίσης, οι θεραπείες με αλλεργικές ενέσεις δεν θα πρέπει να αρχίζουν για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Μπορώ να θηλάσω αν πάσχω από άσθμα;
Ο θηλασμός είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσετε την ανοσία του μωρού και συνιστάται. Η διοχέτευση των περισσότερων φαρμάκων στο γάλα του θηλασμού δεν έχει εκτιμηθεί επακριβώς. Εντούτοις, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι τα φάρμακα για το άσθμα έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις στα βρέφη. (Παρ’ όλα αυτά, μερικά βρέφη μπορεί να ερεθιστούν από τη θεοφυλλίνη που μεταφέρεται με το γάλα του θηλασμού). Επίσης, αν εκδηλώνετε αλλεργικά συμπτώματα κατά το θηλασμό, επίσης οφείλετε να τα αντιμετωπίσετε. Όπως πριν, βεβαιωθείτε ότι θα επισκεφτείτε τον αλλεργιολόγο/ανοσολόγο σας για την κατάλληλη θεραπεία των αλλεργιών και του άσθματος κατά το θηλασμό.