Τι πρέπει να κάνω αν με τσιμπήσει κάποιο έντομο;

Untitled

Αν σας τσιμπήσει κάποια μέλισσα και αφήσει το κεντρί της (και τον σάκκο με το δηλητήριο) στην επιδερμίδα σας, αφαιρέστε το εντός 30 δευτερολέπτων για να μην δεχτεί περισσότερο δηλητήριο ο οργανισμός σας. Ένα απότομο γδάρσιμο με το νύχι σας αφαιρεί το κεντρί και τον σάκκο. Μην ζουλήξετε τον σάκκο καθώς αυτό θα διοχετεύσει περισσότερο δηλητήριο μέσω του κεντριού στην επιδερμίδα σας. Οι αγριομέλισσες, οι σφήκες και οι yellow jackets συνήθως δεν αφήνουν το κεντρί τους. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και απομακρύνετε γρήγορα και με προσεκτικές κινήσεις τα έντομα αυτά από την επιδερμίδα σας προκειμένου να αποφύγετε περισσότερα τσιμπήματα. Κατόπιν απομακρυνθείτε ήσυχα και αμέσως από την περιοχή.

 

Αν σας τσιμπήσουν κόκκινα μυρμήγκια, απομακρύνετέ τα προσεκτικά για να αποτρέψετε νέα τσιμπήματα και εγκαταλείψτε την περιοχή. Το τσίμπημα των κόκκινων μυρμηγκιών συνήθως προκαλεί μια φουσκάλα περίπου 24 ώρες μετά το τσίμπημα. Το υλικό που περιέχει θα μαυρίσει και θα μοιάζει με σπυρί. Δεν είναι! Το δηλητήριο του κόκκινου μυρμηγκιού σκοτώνει τα βακτήρια: πρόκειται για νεκρό ιστό και δεν πρέπει να το πειράξετε. Θα ξεραθεί και θα θεραπευτεί μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες. Αν η φουσκάλα ανοίξει, χρειάζεται προσοχή για την περίπτωση δευτερογενούς βακτηριακής μόλυνσης. Οι διαβητικοί και τα άτομα με διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, όπως οι κιρσοί και η φλεβίτιδα, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από επιπλοκές και μετά το τσίμπημα πρέπει να επισκεφτούν ένα γιατρό που θα παρακολουθήσει την κατάστασή τους. Στο 50% των ασθενών, οι οποίο εκδηλώνουν σοβαρές τοπικές αντιδράσεις στα σημεία που έχουν δεχτεί τσιμπήματα από κόκκινο μυρμήγκι το πρήξιμο μπορεί να διαρκέσει για αρκετές μέρες και ενδέχεται να συνοδεύεται από κνησμό, κοκκινίλα και πόνο.

Θυμηθείτε:

  • Υψώστε το χέρι που έχει δεχτεί το τσίμπημα και βάλτε πάγο ή μια κρύα κομπρέσα για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο.
  • Καθαρίστε απαλά τις φουσκάλες με σαπούνι και νερό για να αποφύγετε δευτερογενείς μολύνσεις. Μη σπάτε τις φουσκάλες.
  • Χρησιμοποιείστε τοπικές κορτικοστεροειδείς αλοιφές ή αντιισταμινικά δια της κατάποσης για να ανακουφιστείτε από τον κνησμό.
  • Αν το πρήξιμο επιδεινωθεί ή η περιοχή του τσιμπήματος φαίνεται μολυσμένη, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Αν η αλλεργία σας στα έντομα είναι σοβαρή και κατά το παρελθόν είχατε αντιδράσεις, φροντίστε να μην μένετε σε απομακρυσμένα μέρη για την περίπτωση που θα χρειαστείτε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Έχετε πάντα μαζί σας μια ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) – μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Μάθετε να χορηγείτε μόνοι σας την επινεφρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του αλλεργιολόγου σας και φροντίζετε για την αντικατάσταση της συσκευής πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.