Πως γίνεται η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας;

Ένας αλλεργιολόγος/ανοσολόγος είναι ο πιο κατάλληλος επαγγελματίας για τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας. Η διάγνωση απαιτεί μια προσεκτικά οργανωμένη και λεπτομερή αξιολόγηση του προβλήματος. Κατ’ αρχάς ο αλλεργιολόγος / ανοσολόγος θα πάρει το ιατρικό ιστορικό το οποίο είναι το σημαντικότερο εργαλείο στην αναζήτηση της τροφικής αλλεργίας. Θα ρωτήσει για τη συχνότητα, τις εποχιακές διακυμάνσεις, την οξύτητα και τη φύση των συμπτωμάτων, καθώς και για το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην κατανάλωση μιας τροφής και την αλλεργική αντίδραση.
Μετά το ιστορικό, ο αλλεργιολόγος για να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του, μπορεί να προσχωρήσει σε δερματικά τεστ ή σε εξετάσεις αίματος που θα προσδιορίσουν τα ειδικά αντισώματα IgE στο αίμα έναντι των τροφών.

Τα αλλεργικά επιδερμικά τεστ μπορεί να βοηθήσουν στον καθορισμό των τροφών που προκαλούν τα αλλεργικά συμπτώματα του ασθενούς. Στις εξετάσεις αυτές, μια μικρή ποσότητα υγρού εκχυλίσματος από την τροφή τοποθετείται πάνω στο χέρι και στη συνέχεια, σε ένα τεστ που ονομάζεται τεστ δια νυγμού, μια βελόνα περνάει μέσα από το υγρό στο επάνω στρώμα της επιδερμίδας.
Αν ο ασθενής παρουσιάσει ένα δερματικό κάψιμο – ένα εξόγκωμα ή ένα μικρό εξάνθημα – σε διάστημα 20 λεπτών, αυτή η θετική αντίδραση σημαίνει πιθανή αλλεργία. Αν ο ασθενής δεν παρουσιάσει το κάψιμο, τότε το τεστ είναι αρνητικό. Σπανίως κάποιος με αρνητικό επιδερμικό τεστ θα έχει αλλεργία σε τροφές με την παρέμβαση του αντισώματος IgE. Τα επιδερμικά τεστ δεν βοηθούν όταν υπάρχουν υποψίες για ευαισθησία σε απλά τρόφιμα όπως τα σάκχαρα ή τα χημικά πρόσθετα.
Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει επίσης αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες ονομάζονται τεστ RAST ή CAP-RAST για τη διάγνωση τροφικών αλλεργιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως το σοβαρό έκζεμα σε ολόκληρο το σώμα, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επιδερμικό τεστ. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα τροφικό αιματολογικό τεστ RAST για να εξασφαλίσει τις ίδιες πληροφορίες που μπορούν να αποσπαστούν από ένα επιδερμικό τεστ. Για τη διάγνωση αλλεργίας στο γάλα, στο αβγό ή στο ψάρι, το επίπεδο του τεστ CAP-RAST μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη μελλοντικών τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων σε αυτές τις τροφές. Με το τροφικό αλλεργικό επιδερμικό τεστ και με τις αιματολογικές εξετάσεις δεν αποκλείεται να προκύψουν ψευδή θετικά αποτελέσματα. Συχνά απαιτούνται τροφικές προκλήσεις για να επιβεβαιωθεί μια διάγνωση.