Δυσιδρωσικό έκζεμα

Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι μία υποτροπιάζουσα μορφή φυσαλιδώδους δερματίτιδας, που θεωρείται αντίδραση σε ποικίλους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, όπως η θερμότητα, το στρες, η μυκητίαση των ποδιών αλλά και χημικές ουσίες όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο  και τα αρώματα. Εμφανίζεται κυρίως τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες και εντοπίζεται συνήθως στα πλάγια των δακτύλων των άκρων χεριών και τις παλάμες, αλλά μπορεί να προσβληθούν και τα δάκτυλα των ποδιών και τα πέλματα. Τυπικά χαρακτηρίζεται από μικρές φυσαλίδες που συνοδεύονται από έντονη φαγούρα ή αίσθημα καύσου, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να σπάσουν και να δημιουργηθούν εφελκίδες (κρούστες), ενώ συνυπάρχει ξηροδερμία και ενίοτε ρωγμές στην επιδερμίδα. Η βαρύτητα, ωστόσο, μπορεί να ποικίλει με ήπιες μορφές όπου παρατηρείται ένα μικρό ξεφλούδισμα, μέχρι σοβαρές γύρω από τα νύχια  (δυστροφία των νυχιών ή χρόνια φλεγμονή τους – παρωνυχία) ή με μεγάλες φουσκάλες και ανοίγματα στα χέρια που εμποδίζουν τις δραστηριότητες του ατόμου. Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι πιο συχνό στις ζεστές χώρες και φαίνεται να προσβάλλει λίγο περισσότερο τις γυναίκες. Ο όρος δυσιδρωσικό υποδηλώνει δυσλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων καθώς σε κάποιες μελέτες η υπεριδρωσία φαίνεται να είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως από το ιστορικό και τις χαρακτηριστικές βλάβες του δέρματος, ενώ σπάνια, σε μη τυπικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί βιοψία δέρματος. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να γίνονται επιδερμικές δοκιμασίες επικόλλησης (patch tests), προκειμένου να διαπιστωθεί αν η νόσος σχετίζεται με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής σε μέταλλα ή άλλες χημικές ουσίες. Εξάλλου, υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν τη συχνή συνύπαρξη χαρακτηριστικών δυσιδρωσικού εκζέματος σε έδαφος προϋπάρχουσας ατοπικής δερματίτιδας. Στην περίπτωση αυτή, αντί για το χειμώνα και το κρύο περιβάλλον παρατηρείται επιδείνωση το καλοκαίρι με εικόνα όχι τυπικά ξηροδερμική αλλά περισσότερο που μοιάζει με μικρά, υγρά σπυράκια (δροτσίλα).

Το δυσιδρωσικό έκζεμα συχνά χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση, γιατί το εξάνθημα είναι επίμονο και επιβαρύνει την καθημερινότητα του ασθενούς. Συνήθως συστήνονται επιθέματα, εξειδικευμένες μαλακτικές κρέμες αλλά και αντισταμινικά επί κνησμού για την ανακούφιση του ασθενους. Όπως και στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας, οι κρέμες κορτικοειδών βοηθούν σημαντικά, αλλά η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος είναι απαραίτητη, ώστε ν’αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Ενίοτε μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτική ή αντιμυκητιασική αγωγή, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανοσοτροποιητικοί παράγοντες κυρίως σε μορφή κρέμας. Τέλος, σε επιλεγμένες, δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν η φωτοθεραπεία με UV ακτινοβολία, καθώς και η τοπική έγχυση botox.

 

Αναστασία Γεωργούντζου

Παιδίατρος

Συνεργάτης Μονάδας Αλλεργιολογίας